Zadania Oddziału Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
- Koordynowanie działań Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych woj. łódzkiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Opracowywanie ocen sposobu żywienia określonych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego
- Opracowywanie Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa łódzkiego oraz koordynowanie działań związanych z jego realizacją i przygotowywanie sprawozdań do Głównego Inspektoratu Sanitarnego
- Udział w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych
- Koordynacja działań Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych woj. łódzkiego w ramach funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – RASFF
- Koordynowanie współdziałania na terenie województwa łódzkiego Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego
- Prowadzenie postępowań administracyjnych w I i II instancji
- Opracowywanie zbiorczych ocen wraz z wnioskami z materiałów kontrolnych i badań laboratoryjnych środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego.
W Oddziale Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia funkcjonuje Sekcja do Spraw Suplementów Diety, do której zadań należy:
- Koordynowanie działań Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych woj. łódzkiego w zakresie nadzoru nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia, środkami spożywczymi wzbogacanymi i nową żywnością
- Prowadzenie postępowań administracyjnych w I i II instancji
- Przygotowywanie sprawozdań z zakresu nadzoru nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia, środkami spożywczymi wzbogacanymi oraz sprawozdań z realizacji planu pobierania próbek ww. środków spożywczych do badań laboratoryjnych.
Metryka dokumentu
ukryjTytuł dokumentu: | Oddział Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia |
---|---|
Podmiot udostępniający informację: | ul.Wodna 40, 90-046 Łódź |
Informację opublikował: | Tomasz Mizak |
Data publikacji: | 23.10.2007 09:58 |
Wytworzył lub odpowiada za treść: | Bożena Kaczmarczyk |
Data na dokumencie: | 23.10.2007 |
Informację aktualizował: | Arkadiusz Szczuchniak |
Data aktualizacji: | 07.04.2022 11:22 |