Zadania Oddziału Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

  1. Koordynowanie działań Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych woj. łódzkiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  2. Opracowywanie ocen sposobu żywienia określonych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego
  3. Opracowywanie Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa łódzkiego oraz koordynowanie działań związanych z jego realizacją i przygotowywanie sprawozdań do Głównego Inspektoratu Sanitarnego
  4. Udział w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych
  5. Koordynacja działań Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych woj. łódzkiego w ramach funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – RASFF
  6. Koordynowanie współdziałania na terenie województwa łódzkiego Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego
  7. Prowadzenie postępowań administracyjnych w I i II instancji
  8. Opracowywanie zbiorczych ocen wraz z wnioskami z materiałów kontrolnych i badań laboratoryjnych środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego.

W Oddziale Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia funkcjonuje Sekcja do Spraw Suplementów Diety, do której zadań należy:

  1. Koordynowanie działań Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych woj. łódzkiego w zakresie nadzoru nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia, środkami spożywczymi wzbogacanymi i nową żywnością
  2. Prowadzenie postępowań administracyjnych w I i II instancji
  3. Przygotowywanie sprawozdań z zakresu nadzoru nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia, środkami spożywczymi wzbogacanymi oraz sprawozdań z realizacji planu pobierania próbek ww. środków spożywczych do badań laboratoryjnych.

Powrót

Załączniki

  • Brak załączników w dokumencie.

Metryka dokumentu

ukryj
Tytuł dokumentu:Oddział Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Podmiot udostępniający informację:ul.Wodna 40, 90-046 Łódź
Informację opublikował:Tomasz Mizak
Data publikacji:23.10.2007 09:58
Wytworzył lub odpowiada za treść:Bożena Kaczmarczyk
Data na dokumencie:23.10.2007
Informację aktualizował:Arkadiusz Szczuchniak
Data aktualizacji:07.04.2022 11:22